Iunie 2023: Rezultate preliminare ale proiectului Geysir-BaiaMare au fost prezentate la conferința anuală organizată de către European Asociation of Geoscientists and Engineers în Viena, Austria, între 5-9 Iunie.
Mai 2023: Dna Conf. dr. ing. Ionelia Panea, director al proiectului Geysir-BaiaMare, a fost selectată de către Societatea Geofizicienilor de Explorare (SEG) pentru premiere ca fiind „Outstanding Educator”, pentru rezultate deosebite în activitatea didactică și de cercetare. Festivitatea de premiere va avea loc în timpul conferinței anuale a SEG - IMAGE, Houston, Texas, SUA, 28 August – 1 Septembrie.
Citation for Ionelia Panea SEG Outstanding Educator Award 2023
Outstanding_Educator_SEG2023_Panea
Aprilie 2023: Măsurători seismice de mică adâncime au fost efectuate folosind metodele activă și pasivă în zona Baia Mare (Posta, Preluca Noua, Preluca Veche, Intrerauri, Ticau, și Băița de sub Codru). Undele P și S au fost generate folosind surse de impact și înregistrate folosind receptoare cu componentă verticală și cu trei componente. Controlul calității datelor seismice a fost efectuat pe teren.
Aceste măsurători fac parte din activitățile propuse în proiectul de cercetare cu titlul Identificarea surselor de energie geotermală prin interpretarea integrată a geo-datelor din zona Baia Mare (România), Geysir-BaiaMare, Granturi Norvegiene și UEFISCDI.
Februarie 2023: Cartare geologică și colectare de probe de roci metamorfice au fost efectuate în zona Baia Mare. Eșantioanele de roci metamorfice vor fi analizate la microscop pentru a identifica diferențele existente între tipurile de roci metomorfice care formează fundamentul cristalin din zonele Țicău și Preluca; Țicău aparține de unitatea tectonică Tisza iar și Preluca de unitatea Dacia.
Aceste măsurători fac parte din activitățile propuse în proiectul de cercetare cu titlul Identificarea surselor de energie geotermală prin interpretarea integrată a geo-datelor din zona Baia Mare (România), Geysir-BaiaMare, Granturi Norvegiene și UEFISCDI.
Rezultatele preliminare ale proiectului au fost afișate în liceele și primăriile din zona Baia Mare cu ajutorul primarilor din orașele și comunele vizitate (posterul de mai jos).
Decembrie 2022: Pe data de 9 Decembrie a avut loc workshopul anual al proiectului. Acesta s-a desfasurat in Amfiteatrul Lazarescu din cladirea Facultatii de Geologie si Geofizica - Bucuresti. Workshopul a constat in prezentari, atat ale colegilor din Norvegia - via Zoom - cat si a celor din romania - la fata locului -, despre tot ceea ce s-a reazliat pana in acest moment in cadrul proiectului.
Update December 2022: Our project director, Ionelia Panea, and one of our colleagues from the project, Ioan Munteanu, just received merits from the University of Bucharest for innovative teaching and contributing to the University`s progressive academic style:
Centre for Earth Evolution and Dynamics
Architecture of the contact zone between Transylvanian and Pannonian Basin
Geothermal Exploration of the Baia Mare Region (Romania) with Magnetotellurics
Retrieval of body-wave reflections and surface waves from passive-source seismic data – case studies
Conceptual Model of Paleogene-Neogene Hydrostructure (CMPNH) in the Baia Mare area
Septembrie 2022: Ultima campanie de masuratori magnetotelurice a fost dusa la bun sfarsit de catre cercetatorii de la Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti, alaturi de colegii de la Universitatea din Oslo si cei de la Prospectiuni S.A.
Iunie 2022: Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București, au efectuat măsurători seismice de zgomot ambient în perioada 12-17 iunie. S-au folosit receptoare tip Quantum împrumutate de la compania PROSPECȚIUNI S.A. și receptoare 3C tip Smart Solo achiziționate de către facultate cu fonduri din proiectul Geysir-BaiaMare. Aceste măsurători sunt parte a proiectului de cercetare cu titlul Identificarea surselor de energie geotermală prin interpretarea geo-datelor din zona Baia Mare (România), Geysir-BaiaMare, Granturi Norvegiene – UEFISCDI. Mai multe imagini din teren pot fi găsite în secțiunea Galerie.
Februarie 2022: Conf.dr.ing. Ionelia PANEA s-a întâlnit cu primarii comunelor Mireșu Mare, Satulung, Fărcașa, Săcălășeni, județul Maramureș, pentru a prezenta rezultatele preliminare ale proiectului Identificarea surselor de energie geotermală prin interpretarea geo-datelor din zona Baia Mare (România), Geysir-BaiaMare, Granturi Norvegiene – UEFISCDI. Postere și video-uri au fost afișate în clădirile primăriilor vizitate.
Octombrie 2021: Studenţi din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Universitatea din Bucureşti, au efectuat o vizită de lucru în Norvegia în perioada 25-30 octombrie, unde s-au întâlnit cu cercetători din echipa parteneră în proiectul de cercetare Geysir-BaiaMare. Ana-Maria Hreniuc-Moroşan, Cristina Radu, Vlad Ciulică şi Alex Zlibuţ au prezentat rezultate ale investigaţiilor geologice şi geofizice efectuate în această vară în zona Baia Mare, judeţul Maramureş, România. Această vizită de lucru este parte a activităţilor propuse în proiectul finanţat din fonduri norvegiene - Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania).
Octombrie 2021: Lector dr. ing. Ioan Munteanu împreună cu colegi din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Universitatea din Bucureşti, au prezentat rezultatele preliminare ale proiectului Geysir-BaiaMare la conferința Societăţii Balcanice de Geofizică în lucrarea intitulată Structure of the North Eastern Pannonian Basin, Romania, a Review. Prezentarea poate fi deschisă în secțiunea Planul de lucru – WP2 de pe website.
Septembrie 2021: Măsurători magnetotelurice au fost efectuate de studenți și profesori din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București, și cercetători din echipa parteneră din partea Universității din Oslo, Norvegia. Punctele de măsură au fost amplasate în zonele Sighetu Marmației, Cavnic, Baia Sprie și Tg. Lăpuș, județul Maramureș, România. Aceste măsurători sunt parte a etapei „Acquisition of new geo-data” din proiectul de cercetare finanțat cu fonduri norvegiene - Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania).
August 2021: Studenți și profesori din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București, au efectuat cartare geologică și hidrogeologică în zona Baia Mare, România. Măsurători seismice de zgomot ambiental, măsurători magnetice și magnetotelurice au fost efectuate în apropierea localităților Satulung, Mireșu Mare, Lucăcești și Săcălășeni, județul Maramureș, România. Aceste măsurători sunt parte a etapei „Acquisition of new geo-data” din proiectul de cercetare finanțat cu fonduri norvegiene - Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania).
Iulie 2021: Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea din București, și PROSPECȚIUNI S.A. efectuează măsurători seismice de reflexie folosind surse controlate (substanțe explozive) în zona Mireșu Mare – Satulung – Fărcașa – Săcălășeni, județul Maramureș, România. Aceste măsurători sunt parte a proiectului de cercetare intitulat Identificarea surselor de energie geotermală prin interpretarea geo-datelor din zona Baia Mare (România), Geysir-BaiaMare, Granturi Norvegiene – UEFISCDI. Mai multe imagini din teren pot fi găsite în secțiunea Galerie.
Iulie 2021: Măsurători seismice de zgomot ambiental au fost efectuate de un grup de cercetători din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din Bucuresti, între 19-24 Iulie 2021 în zona Satulung, județul Maramureș, România. Aceste măsurători sunt parte a proiectului de cercetare intitulat Identificarea surselor de energie geotermală prin interpretarea geo-datelor din zona Baia Mare (România), Geysir-BaiaMare, Granturi Norvegiene – UEFISCDI. Mai multe imagini din teren pot fi găsite în secțiunea Galerie
Mai 2021: Măsurători seismice pasive au fost efectuate pe 3 profile în apropierea comunei Mireșu Mare, județul Maramureș. Măsurătorile au fost efectuate cu scopul de a extrage unde reflectate și de suprafață din prelucrarea zgomotului ambiental. Imagini din teren pot fi găsite în Secțiunea Galerie.
Aprilie 2021: Conf.dr.ing. Panea Ionelia împreună cu colegii au prezentat rezultatele preliminare ale proiectului Geysir-BaiaMare la conferința European Geoscience Union 2021 în lucrarea intitulată A multidisciplinary study for geothermal energy sources identification in the Baia Mare area (Romania). Posterul poate fi deschis în secțiunea Planul de lucru – WP2.
Martie 2021: Divizia de Cultura Maramures din cadrul Ministerului Culturii a raspuns pozitiv la solicitarea Universitatii din Bucuresti referitoare la efectuarea masuratorilor geofizice pe trei profile plasate in zona Miresu Mare – Satulung – Farcasa – Remetea Chioarului si Sacalaseni, judetul Maramures.(citeste aici)).
Decembrie 2020: Conf.dr.ing. Ionelia Panea a efectuat o vizita de lucru in zona Miresu Mare pentru a prezenta obiectivele principale ale proiectului Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania), RO-NO-0428-2019, reprezentantilor autoritatilor locale, primarului comunei Miresu Mare, Ing. Ioan Maties, si consilierului comunei, Beniamin Lauran. Un acord de colaborare intre primaria Miresu Mare si Universitatea din Bucuresti a fost semnat in timpul acestei vizite. Acordul sprijina efectuarea masuratorilor geofizice si investigatiilor geologice, geochimice si hidrogeologice in zona Miresu Mare.
Decembrie 2020: Prof. Carmen Gaina si colegi din echipa de cercetare a proiectului RO-NO-0428-2019 au avut o prezentare la conferinta American Geophysical Union (SUA) despre potentialul geotermal al regiunii Baia Mare (Romania), ca parte a proiectului Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania), proiect finantat prin Granturile Norvegiene – UEFISCDI. Posterul poate fi deschis in sectiunea Work Package – WP1 de pe website.
Octombrie 2020: Dr. Cezar Iacob s-a alaturat echipei de cercetare a proiectului Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania), finantat prin Granturile Norvegiene – UEFISCDI. Cezar a studiat geofizica in cadrul Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, Departamentul Geofizica, absolvind cu diploma de inginer in 2008. El a continuat studiile la Master si Doctorat in aceeasi facultate, obtinand diploma de Doctor in anul 2012 cu teza Investigatii geoelectrice, magnetice si seismice in zonele cu iazuri de decantare din Romania. Cezar a lucrat 10 ani ca cercetator in cadrul universitatii, fiind membru in proiecte nationale de cercetare. Mai multe informatii pot fi gasite in CV-ul din sectiunea Echipa Proiectului de pe website. In proiect, Cezar va fi implicat in efectuarea masuratorilor seismice si magnetotelurice.
Octombrie 2020: Doctorandul Catalin Florin Bouaru s-a alaturat echipei de cercetare a proiectului Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania), finantat prin Granturile Norvegiene – UEFISCDI. Catalin a studiat geofizica la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, Departamentul Geofizica, absolvind in anul 2009 cu diploma de inginer si cursurile de master in anul 2009. Catalin este angajat al companiei PROSPECTIUNI S.A. din anul 2009. Mai multe informatii pot fi gasite in CV-ul lui din sectiunea Echipa Proiectului de pe website. In proiect, sarcina lui este de a proiecta, inregistra si prelucra date seismice active si pasive.