Rezumatul Proiectului

Rezumatul Proiectului

Geothermal energy sources identification after joint interpretation of geo-data from the Baia Mare area (Romania)

Norway Grants – Collaborative Research Projects

Acest proiect de cercetare este rezultatul colaborarii stiintifice intre Universitatea din Bucuresti, Romania, si Universitatea din Oslo, Norvegia. Scopul principal al proiectului este de a evalua potentialul geotermal al subsolului in zona Baia Mare, zona in care fluxul geotermic are cele mai mari valori comparativ cu cele observate in alte zone din Romania. Pentru aceasta se vor analiza date geologice, geofizice, geochimice si hidrogeologice din studiile efectuate in trecut in zona investigata precum si date inregistrate si colectate pe parcursul acestui proiect. Modelele obtinute vor fi folosite in etapa de exploatare a structurilor geotermale, exploatare care va fi realizata in beneficiul populatiei din zona Baia Mare. Obiectivele secundare ale proiectului sunt de a stabili o colaborare de lunga durata intre cele doua universitati, de a imbunatati resursele de cercetare ale partenerilor prin cresterea numarului de cercetatori tineri implicati in realizarea activitatilor propuse in proiect si de a sprijini si imbunatati participarea activa a Romaniei si Norvegiei in domeniul cercetarii din Europa.

Energia geotermala este o sursa regenerabila de energie cu impact negativ scazut asupra mediului. Cantitatea de CO2 emisa in timpul generarii de energie electrica si termica este foarte mica, apropiata de zero, deoarece nu implica un proces de ardere. Zona investigata in acest proiect este amplasata in partea de nord-vest a Romaniei si cuprinde zeci de sate si orasul Baia Mare. In zonele rurale, lemnul este principala sursa folosita pentru incalzirea locuintelor. Intr-un procent mai mic, combustibilii fosili sunt folositi pentru producerea de energie electrica si termica. Ca rezultat, masuratorile efectuate au aratat valori mari pentru CO2.

In Romania, majoritatea rezervoarelor geotermale au fost identificate in timpul studiilor de explorare pentru hidrocarburi. Proiectele de cercetare folosite in trecut au inclus cartare geologica, analize geochimice ale probelor de apa si studii hidrogeologice. In acest proiect, noi propunem un program complex de investigare care contine inregistrarea si analiza datelor geofizice (seismice active si pasive, magnetice si magnetotelurice), informatiilor geologice, hidrogeologice si geochimice pentru definirea unor modele 3D (litosferic, hidrogeologic si geotermal). Analiza si prelucrarea datelor se va efectua folosind programe existente si programe nou definite astfel incat sa permita construirea geo-modelelor dorite. Rezultatele proiectului sunt reprezentate de o baza de date geologice, geofizice, geochimice si hidrogeologice, geo-modele 3D, zone noi identificate ca fiind potrivite pentru exploatarea apelor geotermale si informatii care sa conduca la imbunatatirea cunostintelor de baza in ceea ce priveste energia regenerabila, eficienta si securitatea energiei in mediul rural. Studiile de explorare si exploatare ale resurselor geotermale efectuate in trecut in zone pozitionate la sud de zona investigata in acest proiect au demonstrat eficienta utilizarii apelor geotermale in producerea energiei termice si electrice.

ro_RO